loading

Hamarosan bekövetkezik a téli időszak és tovább már nem halogathatjuk az autónk felkészítését a romló időjárásra. Fontos ellenőriznünk az akkumulátort a téli gumiabroncsok állapotát, a fékrendszert megfelelő működését. Szerezzünk be alacsony fagyáspontú ablakmosó-folyadékot és ne felejtsük el ellenőrizni a hűtőfolyadék fagyáspontját és szükség esetén pótoljuk.

Látási viszonyok

Kopott, csíkokat húzó ablaktörlő lapátok különös bosszúságot okozhatnak amikor  esős időben a szélvédő elkezd párásodni. A párásodást ablak nyitással, fűtéssel és
a klíma használatával szüntethetjük meg. Érdemes az autóban tartanunk jégkaparót, jégoldó sprayt és száraz törlőruhát.

Akkumulátor

Az akkumulátor egy hűvös téli reggelen nem biztos, hogy ugyanúgy képes elindítani az autónkat mint nyáron. A modern akkumulátorok nem igényelnek különösebb törődést, azonban az évek alatt folyamatosan veszítenek a teljesítményükből, a téli fokozott igénybevétel pedig komoly megterhelést jelent.

Izzók

Az izzók fényereje több éves használat után jelentősen csökkenhet és a különböző szennyeződések, sár, vízpermet tovább ronthatják a fényerőt. A futómű, a lengéscsillapítók állapotát érdemes műszeres méréssel is ellenőrizni mert ez az autó úttartását, stabilitását és a fékút hosszát is befolyásolja.

Téli gumiabroncs 

Ha az átlaghőmérséklet tartósan 7 fok alatt van akkor váltsunk téli gumiabroncsra. Azok akik hajnalban vagy késő este közlekednek sokkal hamarabb szüksége lehet a téli gumira, mint a csak nappal közlekedőknek.
Rossz látási körülmények esetén, nyálkás úton tartsunk nagyobb követési távolságot és lassabban, megfontoltabban vezessünk! 

Előzzük meg a rozsdásodást!

A téli felkészülés fontos, sokszor elhanyagolt eleme az alvázvédelem. A kavicsfelverődés okozta apró sérüléseket a sós utakról felcsapódó lé marni elkezdi marni és apró barna pöttyök tudatják a rozsda megjelenését. Ne várjuk meg míg teljesen átlyukadnak az elemek.
Megelőzésként gondoskodjunk a rendszeres alvázmosásról és a hibás részeket kezeljük le időben.  Viaszozással óvjuk a karosszéria elemeit és vegyünk igénybe teljeskörű alváz- és üregvédelmi kezelést amely öt-hat évre biztosítja a gépkocsi korrózióvédelmét. Ugrás az oldal tetejére